Kuntosalin valaistus

Kuntosalin valaistus antaa lisäenergiaa

Kuntosalin valaistus tulee toteuttaa liikkujan tarpeet edellä, tilan ominaisuudet huomioiden.  Oikeanlainen valaistus voi kuntosaliympäristössä olla ratkaiseva tekijä kahden salin välillä, joten panostuksen tulee olla sen mukainen.

Kuntosalin perusfunktio on saada asiakkaat treenaamaan innostuneesti ja omistautuneesti, mihin vuodenaikaan tahansa.  Jotta asiakkaan treeni-into pysyy yllä, tulee tämän kokea kuntosali voimaannuttavana, energisoivana ympäristönä, joka tarjoaa kokonaisvaltaista hyvinvointia treenin kautta.  Asiakkaan tulee heti sisään astuessaan tuntea olonsa mahdollisimman energiseksi, ja hänen tulee muistaa tämä tunne myös sohvan pohjalla makoillessaan.  

Sijaintimme kaukana pohjolassa hankaloittaa kuntoilumahdollisuuksiamme sekä tarvittavan energian löytymistä.  Kun päivä pimenee jo kolmelta, on harvalla riittävästi paukkuja jäljellä lähteäkseen innostuneesti kuntoilemaan – vaikka moni näin tekeekin luontaisia vetovoimia vastoin.  Jos kuntosaliympäristö jatkaa synkkää ilmapiiriä hämärällä valaistuksella, on treeni-innon löytyminen kaksinkerroin haastavampaa.  Sensijaan päivänvalomainen, riittävän tehokas valaistus antaa kuntoilulle piristysruiskeen, joka saa jaksamaan myös pimeänä vuodenaikana.  Kirkasvalohoitoa ei suotta hyödynnetä monilla muillakin aloilla.

Valaistuksesta iloa ympäri vuoden

Oikeanlainen valaistus palvelee kuntosalia paitsi syksyn synkkinä myrkyiltoina, myös aurinkoisina, kauniina kesäpäivinä.  On yleinen tapa keskeyttää salijäsenyys kesäksi, koska ei haluta mennä sisälle valoa piiloon.   Jos kuntosalitilat jatkavat kesäpäivän tunnelmaa myös sisälle, on treenivalinta huomattavasti helpompi, kun asiakas ei koe tulevansa synkkään jumppaluolaan.

Kuntosaliympäristössä valaisimen valintaan vaikuttavat muutamat eri tekijät, kuten tilojen ominaisuudet, luonnonvalon määrä, katon korkeus, ja tiloissa harrastettavat lajit.  Yleisesti voi todeta, että 5500K päivänvalomainen, pitkäikäinen LED-valaistus on varma valinta.  LED-valaisimet tulee kuitenkin valita niin, etteivät ne häikäise selällään makaavaa treenaajaa, eli häikäisyasteen tulee olla matala.  Mikäli tiloissa harrastetaan myös rentouttavia lajeja, kuten joogaa, voi harkita värisävyltään säädettäviä LED-valaisimia.  Valaisimen värintoisto-ominaisuuksilla ei yleisesti ole kuntosaliympäristössä merkittävää merkitystä.  

LED-valaistus palvelee kuntosalia myös energiansäästöominaisuuksiensa sekä lämmöntuotto-ominaisuuksiensa kautta.  Laadukas LED-valaistus palvelee kuntosalia vuosikausia, huoltovapaasti.  Valaisinten hankintakustannukset on useimmiten säästetty pienentyneiden sähkölaskujen kautta takaisin jo muutamassa vuodessa.  Kun valaisimien tuottaman lämmön määrä LED-valaisimiin siirryttäessä laskee, eivät viilennyskustannuksetkaan enää rasita sähkölaskuja, ja treenailijoilla on huomattavasti mukavammat kuntoiluolosuhteet.

Suositeltavinta on hyödyntää ammativalaistussuunnittelijan sekä sähköurakoitsijan apua kuntosalin valaistuksen suunnittelu- ja toteutusvaiheissa.

Palvelumallit

Mitä eri tapoja valaistuksen uudistamiseen on? Kuinka valaistusuudistus etenee meidän kanssamme? Katso alla oleva video toimintamallistamme.