Teollisuus

Teollisuuden alan valaistus

Teollisuusala terminä käsittää suuren määrän erityyppisiä työympäristöjä aina varastoista eri kokoluokan tuotantotiloihin ja työpajoihin. Alan työskentelytilat poikkeavat merkittävästi muista toimialoista – tilat ovat usein korkeita, nauttivat vähäisesta luonnonvalosta, ja pitävät sisällään korkean riskin työvälineitä. Työajat voivat olla haastavia ja epäsäännöllisiä, ja työntekijöiden kausivaihtuvuus saattaa olla suurta.

Teollisuusalan työtilojen luonne tuottaa merkittäviä haasteita työntekijöiden arkeen, ja haasteet heijastuvat suoraan korreloiden yrityksen tuottoon. Kiinnittämällä huomiota tiettyihin avaintekijöihin saat yrityksesi valaistuksesta tarkoituksenmukaisen, tehokkaan ja turvallisen.

Riittävä valon määrä

Työtilojen korkeudesta ja mahdollisesta ikkunattomuudesta johtuen tilat ovat usein hämärät, kun vanhat valaisimet eivät jaksa valaista tiloja maahan asti – joskus pöly- tai purupilven läpi. Hämärä työympäristö käynnistää melatoniinintuotannon, väsyttäen työntekijän ennenaikaisesti. Kun näkyvyys on heikko, silmät rasittuvat liiallisen keskittymisen tuloksena, mieli on matala ja motivaatio laskee. Keskittymiskyky käytetään loppuun paljon ennen vuoron loppua, ja virhealttius kasvaa yli riskirajojen. Tämä johtaa työtapaturmiin, huolimattomuusvirheisiin ja unohteluihin.

Häikäisyn minimoiminen

Suurin osa vanhanaikaisista valaisimista ei paitsi tarjoa liian heikkoa valaistusvoimakkuutta, mutta lisäksi häikäisee tilan käyttäjää. Korkeissa teollisuustiloissa ylemmäksi sijoitettujen elementtien tarkastelu hankaloituu suuresti valaisimien tuottaman suoran tai epäsuoran häikäisyn johdosta. Epäsuoraa häikäisyä voi syntyä esimerkiksi erilaisista metallisista pinnoista tai seinistä joihin valaisimet saattavat osoittaa. Häikäisy tuottaa yhtä vaarallisia katvealueita näkökenttään kuin liian vähäinen valo, väsyttää silmiä, ja vie huomion työtehtävältä. Jotkut henkilöt oirehtivat liiallisesta häikäisystä esimerkiksi pahoinvoinnilla ja migreeneillä.

LED-valaisimista löytyy monia erilaisia teollisuuden tiloihin sopivia vaihtoehtoja. Jos tiloissa on vaara suoralle tai epäsuoralle häikäisylle, tulee valaisimien olla häikäisyarvoiltaan sopivia. Häikäisyn minimoiminen parantaa työympäristöä ja kasvattaa työn tuottavuutta.

Oikea valon värisävy tehtävään

Valon värisävy ei ole yleisesti ensimmäisenä mielessä teollisuusvalaistusta tarkasteltaessa, vaikka sen vaikutukset jaksamiselle ja työn jäljelle ovat liki yhtä merkittävät kuin valaistusvoimakkuudella. Normaali valaistuksen sävy on vanhahtavissa tiloissa alle 4000 kelvinin. Jos tiloissa tavoitellaan optimaalista jaksamista ja erinomaista näkyvyyttä, tulee valaistuksen mukailla päivänvaloa n. 5000-5500 kelvinin värisävyllä. Keskipäivää mukaileva valo huijaa kehon uskomaan päivän olevan puolessa, ja yhdessä riittävän valotehon kanssa estää melatoniinituotantoa käynnistymästä. Lämpimämmän sävyinen valaistus muistuttaa iltahämärää, saaden kehon ja mielen rauhoittumaan.

Riittävät värintoisto-ominaisuudet

Kun tilojen pääfunktiona on tuotteiden valmistus, kasaus, tai keräys, tulee värien olla nähtävissä ja tulkittavissa realistisesti. Jos valaisimien värintoisto-ominaisuudet ovat heikot, saattaa esimerkiksi valkoinen näyttää tiloissa keltaiselta tai siniseltä valkoisen sijaan. Huonon värintoiston alla osa väriskaalan sävyistä saattaa myös jäädä toistumatta. Jotta tuotannon laatuvirheet virheellisten värien tai väriyhdistelmien osalta pysyvät minimissä, on järkevää harkita korkean värintoiston valaisimia.

Tilat, joissa esimerkiksi käsitellään maaleja, täytyy värien toistua realistisesti jotta lopputulos on toivottu. Korkean CRI-arvon LED-valaisimet (arvo yli 80CRI) toistavat värit totuudenmukaisesti, jolloin väri- ja laatuvirheitä ei pääse syntymään. Värit toistuvat tällöin samoin kuin keskipäivän auringossa, ja kaikki väriskaalan sävyt ovat tulkittavissa. Tasalaatuisuus saavutetaan huomioimalla CRI LED-valaisimen valinnassa.

Paloturvallisuus

Suomessa syttyy vuosittain yli 1000 sähkölaitteiden, usein valaisimien, aiheuttamaa tulipaloa. Merkittävin riski lymyilee vanhoissa loisteputkivalaisimissa joissa on magneettinen kuristin. Putken vuotaessa kaasua vanhanaikainen sytytin yrittää turhaan sytyttää putkea, jolloin valaisimen komponentit kuumentuvat herkästi jopa yli 200- asteisiksi, sytyttäen ympäröivät rakenteet vian koittaessa sekunneissa palamaan.

Teollisuusalalla lisäuhkan tuottaa ilmassa leijaileva pöly, joka kuumaan loisteputkeen leijaillessaan syttyy herkästi. Viallisesti toimivista, esimerkiksi välkkyvistä tai ääntävistä loisteputkista on syytä hankkiutua pikimmiten eroon, ja korvata mieluiten vähäisesti lämpöä vapauttavilla LED-putkilla. Jos valaisimen runko ei ole vanha, ei kuristintakaan tarvitse yleisesti ohittaa, vaan pelkkä valaisinputken korvaaminen riittää paloturvallisuusriskin merkittävään pienentämiseen. Jos rungon kiinnikkeet ovat jo haurastuneet ja kuristin vetelee viimeisiään, tulee koko valaisinrunko uusia.

Valaisimen hankintatilanteessa tulee huolehtia valaisimien laadusta tarkastamalla tuotteen CE-merkintä, jolla valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän pienjännitedirektiivin yleiset turvallisuusvaatimukset. Luotettava suomalainen maahantuoja osaa parhaiten auttaa oikean valaisimen valinnassa.

Asiakkaitamme

Haluan, että otatte yhteyttä seuraavanlaisesti
Tulkaa paikan päälleEtäpalaveri verkon välitykselläPerinteisesti puhelimellaHaluan vain lisätietoja

Lataa maksuton valaistuksen opas

Lataa maksuton valaistuksen opas

Oppaaseen on koottu tärkeimmät faktat siitä, miten valaistus vaikuttaa esimerkiksi yrityksen tuottavuuteen, työviihtyvyyteen, työturvallisuuteen ja asiakasviihtyvyyteen.

You have Successfully Subscribed!