VALAISTUSVOIMAKKUUS

Valaistusvoimakkuus

Valaistusvoimakkuuden määritteleminen on silmämääräisesti joissakin tapauksissa erittäin vaikeaa. Sellaisissa tapauksissa kun verrataan esimerkiksi nykyisen loisteputken ja uuden LED-putken tehoja, niin eron huomaa helpommin ja valosta saadaan pienemmillä wattimäärillä kirkkaampaa ja tehokkaampaa. Erittäin tärkeää on myös valita sellainen valaisin tai valaistus ettei se häikäise silmiä.  Valaistusvoikkuutta täytyy luonnollisesti vaihdella sellaisissa tapauksissa, että minkä korkuinen tila on kyseessä ja yleensäkkin minkälaista tilaa on tarkoitus valaista. Kun kyseessä on toimistotyö, niin valaistuksen olisi hyvä olla käyttäjälähtöinen ja työtehtävien mukainen. Oli kyseessä sitten tehdastyö, toimistotyö tai työskentely tapahtuu kaupassa asiakaspalvelussa, niin kaikissa on tärkeää mitoittaa valoteho oikein. Oikeanlainen valoteho nostaa työviihtyvyyttä, työturvallisuutta, tuottavuutta (jopa 8-9%) ja vähentää sairaspoissaoloja.

Asiakkaistamme suuri osa miettii, että mitä tarkoittavat lumenit, luksi, wattimäärät ja millainen led-valaistus täytyisi uusia vanhan valaistuksen tilalle. Myöskään wattimäärä ei kerro esimerkiksi lampun tuottamasta valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Ohessa olisi yleisimpiä asioita valaistuksesta ja lyhenteistä.

Lumen (lm) – Valon määrä

Luksi (lx) – Valaistusvoimakkuus

Kelvin (K) – Värilämpötila

Ra-indeksi – Värintoistokyky

Optimaalisen valaistustehokkuuden valitseminen yrityksiin on tehtävä aina paikanpäällä tai valaistussuunnittelu ohjelman avulla. Kun koet, että yrityksenne valaistus on puutteellinen, tehoton, haluat parantaa työ -tai asiakasviihtyvyytä, niin ole yhteydessä oman paikkakuntasi asiantuntijaan.

Mikko Hämäläinen

Mikko Hämäläinen

Toimitusjohtaja

+358 45 130 0414